Terveys

Palleahalvaus haittaa

Olen saanut palleahalvauksen ehkä rintasyöpäleikkauksen jälkeen annetun sädehoidon kylkiäisenä. Keuhkolääkäri sanoi, ettei voi varmasti tietää, mistä se on tullut. Leikkaus oli vuonna 2000, syöpä uusi 2006. Voiko halvausta parantaa millään? Liikkuminen on rajoittunut kävelyyn ja voimaharjoitteluun. Oireet ovat kuin astmassa, mutta astmalääkkeet eivät ole auttaneet. Kotityötkin täytyy tehdä pikkuhiljaa ja vähän kerrallaan.
Vasemmanpuoleinen

Vastaus

Molemminpuolinen palleahermohalvaus on harvinainen tila, joka liittyy yleensä muihin lihassairauksiin tai hermoston sairauksiin.

Palleahermon halvauksen oire on hengenahdistus makuulla ollessa. Pystyasennossa pallea laskeutuu alaspäin ja muut rintakehän liikkeisiin vaikuttavat hengityslihakset pystyvät pitämään hengityksen riittävänä.

Palleahermon halvauksen voi saada rintasyövässä käytetyn sädehoidon seurauksena, jos sädeannos hartiapunoksen alueelle on ollut suuri. Se on toki erittäin harvinaista. Yleisempi ja sekin harvinainen komplikaatio on sädehoitoa saaneelle puolelle tuleva keuhkotulehdus. Toispuoleinen palleahalvaus aiheuttaa harvoin merkittäviä hengitysvaikeuksia.

Astmatyyppisten oireittenne ja hengenahdistuksenne vuoksi suosittelen teitä kääntymään uudestaan lääkärinne puoleen. Hengenahdistuksenne syy on jokin muu kuin toispuoleinen palleahermohalvaus.

Kiinnostiko juttu? 14 0
Kerro kaverille Jaa Facebookissa
Ladataan lomaketta...
X

Kyllä ei