Koti & Piha

Lintujen pöntöt

VIESTIT 1-25 (118)
Näytä kpl sivulla
katinka 26.02.2010 22:30

Onko teillä pihapiirissänne linnunpöttöjä ja millaisia asukkaita niissä on näkynyt? Varhaisimmat pesijät kuten tiaiset taitavat muutaman viikon päästä ruveta katselemaan pesäpaikkaa. En ole kovin hyvä lintuasiantuntija, mutta seuraan mielelläni niiden elämää.

Innostuin pari vuotta sitten linnunpönttöjen tekemisestä. Olin ensin ostanut pari pönttöä ennen kuin aloin niitä itse väsätä. Mieheni kannusti minua kovasti hommassa ja autteli ensin sahaamisessa ja reikien poraamisessa. Nyt minulle on luotettu jo kaikki työkalut omaan käteen. Lautoja löytyy mökiltä vanhoja sekä uusia. Niitä pönttöjä on nyt kaikkiaan 14 kappaletta, eivät kaikki kovin hienoja, mutta linnut eivät kuulemma ole krantuja. Viimeiset 4 laitoin syksyllä puihin, osan pihapiiriin ja loput metsikköön.
Viime kesänä oli kirjosieppoja sekä talitiaisia asukkaina. Tulevana keväänä aijon vielä ainakin telkän pöntön saada aikaiseksi.

Hyvämieli 27.02.2010 08:26

Meillä on pihassa yksi linnunpönttö ulkovajan seinässä. Joka kevät odottelen siihen asukkaita ja tintit käyvätkin innokkaasti sitä tutkimassa, mutta jostakin syystä se ei kelpaa kuitenkaan pesimiseen. Vain yhdenkerran pöntössä on pesitty ja saatettu poikaset maailmalle.
Kuka osaisi kertoa mihin suuntaan suuaukon tulisi olla ja mitä muuta pitäisi ottaa sijoittelussa huomioon?

katinka 27.02.2010 09:53

Muistelen kuulleeni, että pöntön suuaukko ei pitäisi olla suoraan etelään ja että pönttöön ei saisi aurinko paistaa koko päivän ajan koska linnuille voisi tulla liian kuuma. Jos pönttö on pihapiirissä ja paikassa jonka läheltä paljon kuljetaan, pitäisi sen olla ainakin kolmen metrin korkeudessa.
Ensin minusta tuntui ihan helpolle pönttöjen rakentelu ja asettelu. kun sitten rupesin ohjeita mm. netistä katsomaan, menin ihan sekaisin.
Tähän aiheeseen toivoisin "lintuihmisten" kommentteja ja tietenkin kenen tahansa kiinnostuneen.

metsänpoika 27.02.2010 11:09

Ajattelin ensin kirjoittaa pöntön teko-ohjeet mutta netissä on hyvät ohjeet valmiina.
Hakusanaksi Bird Life niin sieltä pitäisi löytyä.
On tärkeää että pöntön rakenne on sellainen että sen voi helposti syksyllä tyhjentää
ja puhdistaa talvipakkasten desifioitavaksi. Sekä upottamalla kiinnitetty pohja.
Etelän puoleinen seinä ei ole paahteen takia hyvä paikka.

Lautojen sahaamista helpottaisi sellainen jiirisirkkeli ja se varmaan löytyy sieltä autotallista.
Kaikki nikkaroimaan ja laittakaa kuvia palstalle!

katinka 27.02.2010 19:40

Totta, pönttöjen teko-ohjeita kyllä löytyy, eikä niitä tarvitse tähän kirjoittaa, korkeintaan jotain vinkkejä ja itse huomattuja asioita.
Minä olin viime kesänä tehnyt pöntön johon erityisesti toivoin leppälintua kun oli oikeiden mittojen mukaan tehty. Seurailin sitä, eikä mitään liikettä huomannut. Ajattelin loppukesästä vaihtaa pöntön toiseen paikkaan kun oli aika alhaalla ja samalla halusin vähän korjata sitä. Kannoin pöntön "verstaalleni", avasin katon ruuvit ja silloin näin kolme ihan pientä alastonta linnunpoikasta pöntön pohjalla. Mitä olinkaan mennyt tekemään! Hätääntyneenä vei pöntön takaisin samaan paikkaan vaikka olin melkein varma, että emo hylkää sen.

Itkin vuolaasti mieheni katsoessa minua päätään pyöritellen. En saanut nukutuksi varmaan yhtään yöllä kun koko ajan tuli mieleen nuo pienet raukat. Seuraavana päivänä näin linnun menevän pönttöön, kohta tulevan pois ja taas menevän takaisin.
Talitinttihän se siinä ruokki poikasiaan kaikessa rauhassa. Ristin käteni kyynärpäitä myöten.

Hyvämieli 01.03.2010 14:39

Tuli ihan kylmät väreet luettuani juttusi ja "läheltä piti" tilanteen.
Minä surin yhden kesän sitä, kun linnunpoika oli pudonnut vesitynnyriin pihallamme.
Sitä ennen olin saanut nähdä hienon näytelmän kun satuin istumaan aamulla terassilla ja sinitiaisen poikaset lähtivät pöntöstä maailmalle yksi toisensa jälkeen.
Emo oli hetken poissa hakemassa ruokaa ja palatessaan huomasi pesän tyhjäksi.
Mutta se yksi.......

Biba 07.03.2010 20:20

Meillä on myös lintujen ruokintapaikka pihassa. Lintulaudan vierailijoita on tosi hauska katsella, olen vuorotyössä ja aikaa on joskus aamupäivälläkin lintujen tarkkailuun. Olen huomioinut, että lintulajien kirjo on pienentynyt. Esim. punatulkkuja en ole nähnyt kertaakaan tänä talvena täälläpäin, asun läntisessä Suomessa. Ilahduttavaa on ollut pikkuvarpusten paluu, alkutalvesta en vielä niitä nähnyt.
Oletteko huomanneet miten lintujen siementen ja muun ruoan hinnat vaihtelevat kaupoissa? Ostin alkutalvella 25 kg auringonkukansiemeniä 19.90 e, eli 0,80 e/kg. Lähikaupassani näiden siementen hinta on 4.25 e / 2,5 kg pussi, eli se tekee 1,70 e / kg.

Hei kaikille linnunpöntösitä kiinnostuneille.

Muistakaa lukea artikkeli linnunpönttöjen nikkaroinnista. http://nettiet.fi/teemat/tee-itse/art12...-koti.html

katinka 10.04.2010 16:39

Hei taas.
Nyt minulla on kuva näytettäväksi vastarakennetusta telkän pöntöstä. Ei meinannut löytyä noin isoon pönttöön sopivia tarvikkeita mökiltä. Siinä on yhdistetty vanhaa sekä uutta lautaa. Etuosa on vanhasta paksusta laudasta ja on yhtenäinen. Sivut ja takaosa kahdesta osasta kukin, katto vaneria.
Mitat ovat kyllä suht koht oikein, mutta aika matalalla on maasta. Ohjeessa sanottiin, että 1½-3 metrin korkeudelle, mutta enhän sitä painavaa pönttöä tuon korkeammalle saanut. Hyvä kun yleensä sain sen jotenkin tuohon lepän runkoon kun olin ensin tarponut 200 metriä polviin asti lumessa.
Nyt puuttuu vain asukkaat enkä tiedä onko ennenkään tuolla joella telkkiä ollut.

Voisikohan joku muu lintukin tuon hyväksyä kodikseen?

Anonyymi 21.04.2010 11:19

Hei!
Tosi hyvä lintukirja, jossa paljon tietoa myös linnunpönttöjen rakentamisesta ja kiinnittämisestä on Pertti Koskimiehen tekemä Suomen lintuopas (WSOY:n julkaisema). Löytynee myös kirjastoista.

Anonyymi 14.06.2010 16:43

Piti kirjautua ulos, että pääsin tähän keskusteluun, kun ei kirjautuneena onnistunut.
Halusin vain kertoa, että kova on säpinä pöntöillä pihapiirissä ja kauempanakin. Ovat kirjosiepon poikaset kuoriutumassa, sellaisia merkkejä näin. Uros vei nokassaan jotain vaaleaa pöntöstä pois, arvelin, että munan kuoria.
Talitiainenlentää myös ahkerasti pöntön ja lähimetsikön väliä. Jotkut pöntöistä ovat niin kaukana pihapiiristä, etten niitä ole koko ajan seurannut, mutta tiedän, että melkein kaikissa pöntöissä on asukkaat.
Telkälle tarkoitettua pönttöä olen käynyt vain muutaman kerran katsomassa ja silloin en ole nähnyt mitään liikettä.

Onkos kenelläkään mitään uutisia tähän osioon?

Anonyymi 14.06.2010 16:45

Siis katinka tuon edellisen takana.

katinka 14.10.2010 22:53

Kun tuolla syyskuvastossa oli kuva linnunpesästä, muistin tämän pönttökeskustelun. En tiedä kiinnostaako tämä ketään, mutta kerron kuitenkin.
Puhdistin muutaman linnunpöntön viime viikolla kun ajattelin, että keväällä on niin paljon tekemistä mökillä, etten ehdi kaikille pöntöille.
No, siinähän kävi tietysti niin kuin ennenkin, että sain monta lintukirpun puremaa joille olen allerginen. Vyötäröllä oikein rivi kutiavia näppylöitä, ranteessa ja niskassa muutama. Nyt olen hankkinut kortisonivoidetta sekä antihistamiinia siltä varalta, että menen taas viikonloppuna samaan hommaan.

Tuo kuvassa oleva on viimeisin, eli kuudestoista linnunpönttöni. Laitoin reijän vahvikkeeksi kovaa vaneria jota sattui olemaan sopiva pala. Toivon siihen keväällä sinitiaista. Isompi lintu ei suuaukosta taida mahtua.

Anonyymi 15.10.2010 07:48

Pöntöt kannattaa puhdistaa vasta sitten, kun on ollut reilusti pakkasta. Kirput ovat kuolleet.MUTTA pitää olla varovainen, ettei sitten mene tyhjentämään jonkun tintin talvikotia. Tukevaseinäiset pöntöt ovat suosittuja talviasuntoja, koska niissä on lämpimämpää kuin yöllä oksalla kököttäminen.

katinka 15.10.2010 07:59


Pöntöt kannattaa puhdistaa vasta sitten, kun on ollut reilusti pakkasta. Kirput ovat kuolleet.MUTTA pitää olla varovainen, ettei sitten mene tyhjentämään jonkun tintin talvikotia. Tukevaseinäiset pöntöt ovat suosittuja talviasuntoja, koska niissä on lämpimämpää kuin yöllä oksalla kököttäminen.Mutta mitä jos jättää kokonaan puhdistamatta. Onkohan siitä linnulle haittaa? Ja mistäköhän sen tietäisi, että onko pönttö jonkun talvikoti? Olen nyt ihan oikeasti tietämätön tässä asiassa kun olen vasta muutaman vuoden pönttöjä laitellut.

Grandmother 15.10.2010 08:02

Heippa Katinka!

Laitahan noita linnunpönttöjäsi myös askarteluosioon,
onhan siellä muiltakin puutöitä, mutta ei taida linnunpönttöjä
olla. Mukavaa viikonloppua, nyt ainakin tiedetään mitä aiot
puuhailla siellä mökillä :)

G.

katinka 15.10.2010 08:11

Grandmother kirjoitti


Heippa Katinka!

Laitahan noita linnunpönttöjäsi myös askarteluosioon,
onhan siellä muiltakin puutöitä, mutta ei taida linnunpönttöjä
olla. Mukavaa viikonloppua, nyt ainakin tiedetään mitä aiot
puuhailla siellä mökillä :)

G.Älähän nyt naurata Grandmother!
Kyllä minä tyydyn vain kateellisena katselemaan teidän askarteluitanne. Minä, jolla on kerran ollut vitonen käsitöistä kansakoulussa. Teidän askartelunne ovat niin hienoja, etten kehtaisi mitään omia tekeleitäni siellä esitellä. Tai mistä sen tietää vaikka yllättäisin!
Hyvää viikonloppua sinullekin!

Anonyymi 18.10.2010 13:02

Ei niitä joka vuosi tarvitse puhdistaa. Ei luonnonkolojakaan kukaan käy siivoamassa, ja hyvin kelpaavat. Voit jättää muutaman vuoden väliin ja sitten jonakin keväänä putsata.

katinka 18.10.2010 16:39

Hyvin paljon kiitoksia tiedosta, se helpotti!
Kyllähän minä noin vähän järkeilin itsekin, että kukas ne luonnonkolot putsaa? Ja eiköhän linnut itsekin jotain osaa.

Anonyymi 21.01.2011 22:00

Hyvämieli kirjoitti


Tuli ihan kylmät väreet luettuani juttusi ja "läheltä piti" tilanteen.
Minä surin yhden kesän sitä, kun linnunpoika oli pudonnut vesitynnyriin pihallamme.
Sitä ennen olin saanut nähdä hienon näytelmän kun satuin istumaan aamulla terassilla ja sinitiaisen poikaset lähtivät pöntöstä maailmalle yksi toisensa jälkeen.
Emo oli hetken poissa hakemassa ruokaa ja palatessaan huomasi pesän tyhjäksi.
Mutta se yksi.......


******************************
Meidän isäntä laittoi sadevesiastioitten päälle kesällä harsokankaat.
Ei kuulema tule itikoita niist, eikä lapsenlapset älyttömyyksissään lutraa, jos pääsevät pois valvovan silmän alta.. :)

Anonyymi 25.01.2011 22:51

katinka kirjoitti


Kun tuolla syyskuvastossa oli kuva linnunpesästä, muistin tämän pönttökeskustelun. En tiedä kiinnostaako tämä ketään, mutta kerron kuitenkin.
Puhdistin muutaman linnunpöntön viime viikolla kun ajattelin, että keväällä on niin paljon tekemistä mökillä, etten ehdi kaikille pöntöille.
No, siinähän kävi tietysti niin kuin ennenkin, että sain monta lintukirpun puremaa joille olen allerginen. Vyötäröllä oikein rivi kutiavia näppylöitä, ranteessa ja niskassa muutama. Nyt olen hankkinut kortisonivoidetta sekä antihistamiinia siltä varalta, että menen taas viikonloppuna samaan hommaan.

Tuo kuvassa oleva on viimeisin, eli kuudestoista linnunpönttöni. Laitoin reijän vahvikkeeksi kovaa vaneria jota sattui olemaan sopiva pala. Toivon siihen keväällä sinitiaista. Isompi lintu ei suuaukosta taida mahtua.Mikä on reiän läpimitta esim. talitintin pönttöön ja onko sinitintillä sama, entä kirjosiepon?

Kyselee Hyvämieli "rakennusmestari" katinkalta

katinka 26.01.2011 12:48

Hei Hyvämieli

Niissä ohjeissa mitä noudatin ainakin suunnilleen sanottiin, että talitiaiselle ja kirjosiepolle 3,2 cm ja sini- hömö- ja kuusitiaiselle 2,8 cm. Kirjosieppo on niin röyhkeä, että voi tehdä pesän jopa toisen linnun munien päälle. Ainakin sinitiainen säästyy siltä jos sieppo ei mahdu reiästä. Joskus näkee näitä ilmataisteluitakin kirjosiepon ja muiden pönttöpesijöiden kesken.

Noita tarkkoja ohjeitaha löytyy googlettamalla vaikka kuinka. Sieltä itsellenikin tulostin kun piti saada maalle mukaan. On siellä minulla yksi lintukirjakin josta löytyy riittävät ohjeet.
Tevapääskyt katosivat pihapiiristä kun ulkorakennukseen laitettiin uusi ulkovuori. Entisessä kun oli korkealla sopiva reikä josta pääskyt lensivät suoraan vintille. Nyt olen pohtinut, että saisinkohan vielä niillekin pesäpaikan.

Kertoillan kuulumisia, t. katinka.

Anonyymi 27.01.2011 16:36

Kiitos katinka ohjeista, tässä kerronkin miten yhtenä kesänä kirjosieppo terrorisoi meidän pihaa.
Se istui kauempana korkealla männyssä ja aina kun muita lintuja lensi pihaan, niin kirjosieppo lähti oksaltaan kuin pommikone ajamaan muita lintuja pois.
Se oli ominut pesäpöntön itselleen, vaikka sillä ei vielä ollut puolisoakaan. Kovasti se kosiskeli ja touhusi kirjosieppo naaraan ympärillä ja yritti esitellä sille pönttöä, mutta eipä naaraalle kelvannut meidän pönttö. Oli tosiaan erinomaisen omituinen näky kun hyljätty sulho retkotti pöntön päällä liikkumatta pitkän aikaa. Oikeasti se oli kuin maansa myynyt ja rahansa juonut, kävi ihan sääliksi sitä. Sen jälkeen se katosi maisemista ja muut linnut uskalsivat taas palata kotipihalleen.

Kysynkin vielä sinulta katinka (saa muutkin tietäväiset vastata) että milloin nuo yllämainitut linnut alkavat pesiä?

Anonyymi 27.01.2011 16:37


Kiitos katinka ohjeista, tässä kerronkin miten yhtenä kesänä kirjosieppo terrorisoi meidän pihaa.
Se istui kauempana korkealla männyssä ja aina kun muita lintuja lensi pihaan, niin kirjosieppo lähti oksaltaan kuin pommikone ajamaan muita lintuja pois.
Se oli ominut pesäpöntön itselleen, vaikka sillä ei vielä ollut puolisoakaan. Kovasti se kosiskeli ja touhusi kirjosieppo naaraan ympärillä ja yritti esitellä sille pönttöä, mutta eipä naaraalle kelvannut meidän pönttö. Oli tosiaan erinomaisen omituinen näky kun hyljätty sulho retkotti pöntön päällä liikkumatta pitkän aikaa. Oikeasti se oli kuin maansa myynyt ja rahansa juonut, kävi ihan sääliksi sitä. Sen jälkeen se katosi maisemista ja muut linnut uskalsivat taas palata kotipihalleen.

Kysynkin vielä sinulta katinka (saa muutkin tietäväiset vastata) että milloin nuo yllämainitut linnut alkavat pesiä?Kysyjä on Hyvämieli

aluisa 27.01.2011 18:55

Hei Hyvämieli ja Katinka,
Meilläkin kirjosiepot terrorisoivat pihapiiriä, viime kesänäkin ottivat väkisin tinteiltä pesät aivan keittiön ikkunan edessä olevasta omenapuusta.
Mökillä siivottiin syksyisin pääskysen jäljet monena vuotena yläkerran parvekkeen parrun päältä. Sitten yhtenä syksynä ihmeteltiin, missä pesä on, kun kuitenkin koko kesän oli liikennettä parvekkeelle. Olivat tehneet pesän ulkovalon päälle. Siihen ne sitten tulevat uskollisesti joka kesä. Ei henno kieltää moista puuhaa, vaikka siinä töitä onkin syksyllä siivotessa.
Meillä kävi yhtenä päivänä tällä viikolla tuossa omenapuussa närhi syömässä lyhdettä, en muista moista nähneeni vuosikymmeniin.
Näin Aluisa lintuasioista

VIESTIT 1-25 (118)
Näytä kpl sivulla
X

Kyllä ei